Ryby i dania postne. Klasztorna Kuchnia Świętej Hildegardy z Bingen

Producent: Wydawnictwo AA
Dostępność: W magazynie
Kod katalogowy: 927951
34,90 zł
9,90 zł
Sprawdź warunki darmowej dostawy »

Rybę można przygotować także bez dodatku tłuszczu. W tym celu umieszcza się ją w niewielkiej ilości płynu (woda, bulion, trochę wina) w podłużnym naczyniu (z przykrywką), przyprawia ziołami i solą, a następnie piecze w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 200ºC przez około dwadzieścia do czterdziestu minut. Wówczas ryba pozostanie soczysta i zyska wyjątkowy aromat.

W taki sposób można przygotować okonia, szczupaka, sandacza, sielawę czy karmazyna.

Fragment książki

Zbiór przepisów i porad kulinarno-dietetycznych opartych na programie zdrowotnym św. Hildegardy!

De piscibus nil nisi bene! – O rybach wyrażaj się wyłącznie pozytywnie! – twierdził już w czasach starożytnych Chylon ze Sparty. Św. Hildegarda z Bingen potwierdza te słowa. Dlatego w nowoczesnej kuchni opartej o zasady zdrowego żywienia św. Hildegardy nie może zabraknąć ryb! Do receptur na smaczne potrawy z ryb dołączono przepisy na dania bezmięsne, które można polecić jako menu na dni postne lub jako propozycje dla osób stosujących niektóre rodzaje diet.

Mądrość św. Hildegardy potwierdziła współczesna medycyna, przede wszystkim badania dr. Gottfrieda Hertzki i jego uczniów. Tak więc zbiór przepisów na ryby i potrawy bezmięsne, zgodnych z zaleceniami św. Hildegardy, to doskonały sposób na wprowadzenie do naszej diety prostych, smacznych i zdrowych dań dla całej rodziny.

Specyfikacja
Podtytuł Kuchnia, która leczy
ISBN 978-83-62927-95-1
Okładka twarda
Liczba stron 160
Wymiary 170 x 240 mm
Rok wydania 2012
Autor św. Hildegarda z Bingen
Autor Yvette E. Salomon
Klienci, którzy kupili ten produkt nabyli również: