Tradycyjne wędzenie

Producent: Wydawnictwo AA
Dostępność: W magazynie
Kod katalogowy: K01165
24,90 zł
14,90 zł
Sprawdź warunki darmowej dostawy »

Kompetentne wskazówki na temat domowych sposobów utrwalania mięs: solenia, peklowania i wędzenia z dokładnymi recepturami.
Dzięki prezentowanej książce poznasz podstawowe zasady i metody wędzenia, prawidłową budowę wędzarni, właściwości różnych rodzajów drewna do wędzenia oraz sprawdzone receptury.

Smacznego!

Spis treści:

Wędzonki - informacje podstawowe ... 8
Utrwalanie mięsa ... 14
Solenie ... 20
Peklowanie ... 22
Rodzaje peklowania ... 26
Peklowanie suche ... 28
Peklowanie mokre ... 34
Peklowanie nastrzykowo-zalewowe ... 41
Peklowanie nastrzykowe ... 42
Uwagi końcowe ... 44
Wędzenie ... 50
Drewno do wędzenia ... 54
Wędzarnia ... 58
Metody wędzenia ... 67
Wędzenie ryb ... 76
Po wędzeniu ... 79
Receptury ... 86
Wędzonki

Informacje podstawowe (fragment)

(...) Żeby otrzymać dobrą wędzonkę, trzeba się postarać przede wszystkim o wysokiej jakości mięso. Do produkcji wędzonek używa się najczęściej elementów półtuszy wieprzowej albo ćwierćtuszy wołowej, a więc: szynki, łopatki, karkówki itd. Mięso nie powinno być ani blade i miękkie, ani twarde i suche. Powinno być za to dobrze schłodzone, czyli mieć temperaturę około 4˚C.

Przed peklowaniem elementy zasadnicze półtuszy wieprzowej poddaje się tzw. rozbiorowi uzupełniającemu, który ma na celu głównie zdjęcie skóry oraz zewnętrznej warstwy tłuszczu i wykrojenie kości. Inaczej jest w przypadku części zasadniczych ćwierćtuszy wołowej. Tu wędzonki mogą być wytwarzane z całych elementów lub z wybranych mięśni.

Przygotowując szynki: tylne gotowane prasowane, szynki tylne gotowane sznurowane, szynki tylne gotowane sznurowane w osłonce, szynki tylne z kością gotowane oraz ogonówki wędzone, z pozostałych na mięsie elementów skóry należy usunąć resztki szczeciny i ewentualnie inne pozostałości po rozbiorze zasadniczym. (...)

Specyfikacja
Podtytuł Wędzenie wieprzowiny, wołowiny, cielęciny, baraniny, dziczyzny, drobiu, ryb i serów
ISBN 978-83-61060-30-7
Okładka twarda
Liczba stron 96
Wymiary 140 x 120 mm
Autor Eleonora Trojan
Autor Julian Piotrowski
Klienci, którzy kupili ten produkt nabyli również:

Wędzenie ryb

24,90 zł 14,90 zł

Wędliny. Domowy wyrób

59,00 zł 29,00 zł

Domowa spiżarnia zdrowia

39,90 zł 29,90 zł

Antybiotyki z apteki Pana Boga

39,90 zł 29,90 zł

Grill. Domowy wyrób

39,90 zł 9,90 zł