Zupy i przystawki. Klasztorna Kuchnia Świętej Hildegardy z Bingen

Producent: Wydawnictwo AA
Dostępność: W magazynie
Kod katalogowy: 927975
34,90 zł
9,90 zł
Sprawdź warunki darmowej dostawy »

Zbiór przepisów i porad kulinarno-dietetycznych opartych na programie zdrowotnym św. Hildegardy!

W niniejszej książce (oraz w całej serii, którą ona rozpoczyna) zaprezentowano przepisy przygotowane zgodnie z medycznymi zaleceniami św. Hildegardy z Bingen – dostosowane do wymogów współczesnej kuchni. Za podstawę tej wyjątkowej publikacji posłużyły księgi Hildegardy z Bingen, gruntownie zbadane przez doktora nauk medycznych Gottfrieda Hertzkę, który potwierdził trafność i zadziwiającą zgodność zaleceń świętej z odkryciami współczesnej wiedzy medycznej – i z powodzeniem jej rady stosował w praktyce lekarskiej.

W tej niezwykłej książce kucharskiej znajdziemy przepisy na wspaniałe zupy i przystawki przygotowane zgodnie ze wskazówkami św. Hildegardy dotyczącymi medycyny i zdrowego trybu życia.

Słowo wprowadzenia (fragment)

W książce pomyślano o potrawach na cały rok, na dzień poszedni i od święta, od prostych, zdrowych pokarmów po środki lecznicze i smakołyki, włącznie z pieczeniami czy tortem z bitą śmietaną. W czasie świąt i uroczystości rodzinnych na stole stawia się to, co najlepsze! Poza tym, obowiązuje to motto św. Teresy z Avila: "Gdy post, to post, gdy kuropatwa - to kuropatwa!"

Zachęcający, ładnie nakryty stół, to pełen ciepła ukłon pani domu w stronę rodizny i gości. Kwiaty, liście, gałązki, owoce, zioła, świece, obrus, serwetki - jakże bogata paleta środków pozostaje do naszej dyspozycji w kwestii nakrycia stołu! Nie można także zapominać o zapachach św, Hildegardy z Bingen: odświeżający zapach z lawendy lub radujący serce zapach szałwiowo-różany na dobre samopoczucie. (...)

Specyfikacja
Podtytuł Kuchnia, która leczy
Okładka twarda
Liczba stron 160
Wymiary 170 x 240 mm
ISBN 978-83-62927-97-5
Rok wydania 2012
Autor św. Hildegarda z Bingen
Autor Yvette E. Salomon